srijeda, 26. ožujka 2014.

Što je energetski certifikat?


Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je odluku da krajnji rok za svaku nekretnina od 1. 7. 2013., odnosno ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koja se prodaje odnosno kupuje mora imati izdan energetski certifikat kako bi se mogao dati na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o prodaji. 

Energetska učinkovitost zgrade ima sve važniju ulogu zbog nepotrebne potrošnje energije i očuvanja okoliša. Energetsko certificiranje u idućih nekoliko godina će biti glavna tema u području građevinarstva. Trenutno u Hrvatskoj preko 90% zgrada nema izdan energetski certifikat. Zgrade koje su energetski vrlo učinkovite imaju minimalne oscilacije u temperaturama, kvalitetnu i dobru izolaciju te se takve stvari odražavaju na ionako tanak novčanik građana. I sama dobro izvedena izolacija vam može uvelike smanjiti račune za grijanje usred hladnih zimskih dana ili za struju tijekom cijele godine, ali i samu vrijednost nekretnine tijekom prodaje.

RAZLOG IZDAVANJA ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADA
Energetski certifikat je dokument kojim se prikazuje energetska svojstva zgrade, te sadrži kriterije i energetske razrede po kojima svrstavamo izgrađene zgrade. Na certifikatu piše energetski razred s potrebnom toplinskom energijom za jednu godinu za neku specifičnu zgradu. Prema energetskom razredu se procjenjuje količina utrošene toplinske energije, te se ta vrijednost gleda kao okviran broj, ne uzima se kao točan podatak. Količina utrošene toplinske energije, točnije energetski razred je potrošena energija po kvadratnom metru, te se izražava u kWh/m2. Razredi se označavaju slovima od A do G, s tim da je G najlošiji energetski razred, A i A+ su najbolji. U Hrvatskoj novije zgrade bi trebale imati C razred i to je naš najviši razred. U A i A+ razred spadaju visoko razvijene države s najnovijom tehnologijom u energetskom održavanju zgrada.

ROK ZA IZDAVANJE ENERGETSKOG CERTIFIKATA
Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o energetskom svojstvu zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline i usporedba zgrada u odnosu na njihova energetska svojstva, učinkovitost njihovih energetskih sustava, te kvalitetu i svojstva ovojnice zgrade.

SAZNAJ CIJENU ENERGETSKOG CERTIFIKATA



Nema komentara:

Objavi komentar